Attraktionslagen

Jantelagen

Följande bud innehåller Jantelagen:

 

Du skall inte tro att du är något.

Du skall inte tro att du är lika god som vi.

Du skall inte tro att du är klokare än vi.

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

Du skall inte tro att du vet mer än vi.

Du skall inte tro att du är förmer än vi.

Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte skratta åt oss.

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Varifrån kommer denna lag?

Enligt wikipedia:

Är den en uppdiktad lag formulerad av Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår (1933).[1] Aksel Sandemose skrev på norska (riksmål), men växte upp i danska Nykøbing Mors, en stad han i boken kallade Jante. Jante är en fiktiv dansk småstad som först nämns i Sandemoses roman En sjöman går iland och utvecklas i romanen En flykting korsar sitt spår. Förebilden för Jante är Sandemoses egen födelsestad, Nykøbing på ön Mors i Limfjorden på norra Jylland. Staden och dess invånare beskrivs i romanen i tämligen negativa ordalag. Den fiktiva staden Jante är det som ger namnet ”Jantelagen”. Begreppet har senare fått ett brett och populärt genomslag och används även av människor som saknar vetskap om det litterära sammanhanget.

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt

Varför envisas vi i Sverige att följa denna lag?

 

Eller är det så enkelt att vi bara skyller på den?

Du kanske också känner till den mytomspunna ”svenska avundsjukan”?

Har dessa två ett samband, Jantelagen och avundsjukan?

Du som följer min blogg har vi den här tiden lärt dig att jag älskar att ställa frågor! Varför? Jo för om man inte frågar får man inga svar, så enkelt är det!

Genom att fråga får man även andra att börja använda de små grå i hjärnan…

Så, tillbaka till Jante och hans lag, samt sambandet med avundsjukan.

Ja, jag vill påstå att de verkligen hör ihop! Vi har redan från bröstmjölken fått lära oss att vi inte ska tro att vi är något, och då blir vi självklart avundsjuka på de som är något.

Fast vad ÄR de andra? Är de bättre än dig? Nej, det är de verkligen inte. För du är precis så bra som du själv har valt att vara!

 

Vad har Jantelagen med attraktionslagen att göra?

 

Jantelagen gör det mycket svårt att leva och arbeta i attraktionslagen, för det är totala motsättningar…

Attraktionslagen är att du tror att du är något och att du är stolt över det! Du lever ditt liv från din insida, och låter din kärlek till dig själv smitta av sig på allt och alla omkring dig. Du VET att du kan klara av att göra allt du vill, och att du är fantastisk.

Jantelagen är sprungen ur en rädsla och ett sätt att hålla människor tillbaka. Den ska kontrollera och inte låta oss växa. Attraktionslagen däremot är en lag som låter dig växa, och får din verklighet att bli enkel och lycklig. För du vet att lyckan bor på insidan av dig. ?

Så, hur kunde denna idiotiska lag, sprungen ur en bok få ett grepp över oss?

Den är sprungen ur en attityd som är väldigt negativ, medan attraktionslagen arbetar endast på en positiv attityd…

Varför blev/är vi negativa? Har det något med vårt kyliga klimat att göra?? (Fast vi använder faktiskt Jantelagen även på sommaren…) Tror snarare att det har med vår gemensamma mentalitet att göra… Vi har lärt oss att lita på myndigheten, vilket gjort att vi behöver inte ta ansvar själva. (Nu stack jag ut hakan igen…)

Ta ansvar!

 

Genom att lämna över vårt ansvar till någon annan, är det så enkelt att få en negativ attityd när saker och ting inte fungerar som vi trott de ska göra… Tänk också på att vi är fantastiskt lydiga och ger inte mycket väsen ifrån oss.

Vi vågar inte sticka ut, utan förlitar oss på att någon annan ska göra det, eller allra helst att staten fixar det åt oss. För tänk om någon tror att vi är märkvärdiga?

Attraktionslagen handlar om att ta ansvar, medan Jantelagen vill att du låter ”andra” ta ansvar: – för du ska inte tro att du är något!

Låt oss nu kasta ut Jante, och lär dig ta ansvar över ditt eget liv. ?För du ÄR unik och helt fantastisk!

Som ett litet ord på vägen vill jag dela med mig av vad min mamma lärde mig: Sköt dig själv och skit i andra. Vad hon menade var, att ta ansvar över dig själv och skit i vad andra tycker, tänker och säger om dig. ?

För om du går och bryr dig… vem mår sämst? Du eller de som har tänkt/sagt något om dig… Det är ju självklart du, så sluta bry dig, för du mår bara dåligt av det! Du är värd så mycket mer ?Läs gärna på lite om ditt hjärtchakra, som du hittar >>HÄR

 

Tack för att du har läst mina insikter idag, fler följer!

Gunilla

den problemlösande och kreativa designern/företagaren på DesignWerket

Psst! Vill du veta mer om attraktionslagen kan du ladda ner ett gratis kapitel av min handbok >> HÄR

3 thoughts on “Jantelagen

 1. Intressant. Jag kommer från Finland och där har vi också jantelagen, jag är uppvuxen med att inte tro att jag är något. Eller om det har med fattigdomen att göra. Jag tillhörde den skaran som hade det knapert.
  Och vi ”fattiga” skulle absolut hålla oss på mattan om man säger så.
  Men jag har bott i Sverige sen 1977.
  Och jantelagen har jag upplevt många gånger oj..oj.
  Men med åren har jag faktiskt blivit bättre. Jag är unik och jag behövs annars fattas det något i helheten.?

  1. Vad skönt att höra att du insett att du behövs, för det gör du! Är så glad & tacksam att du har delat dina insikter och önskar dig ett fantastiskt liv, för det är du värd ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.