kivra
Lite av varje

Ivra Kivra!

Jag blev begåvad med en ny tjänst…Kivra.

En tjänst på nätet som helt plötsligt började skicka skattekonto och fakturor till en virtuell brevlåda…

Vad hade hänt?

Hade jag anmält mig till detta?

Min mailbox på jobbet svämmades över med massor av personliga angelägenheter som jag tidigare hade fått i pappersformat.

Hur kunde detta hända?

 

Jo, ett jobbrelaterat kontrakt, blev skickat till min inbox och så fort jag loggade in hade jag godkänt att alla dokument rörande mig personligen; Kunde skickas till min digitala brevlåda…

Dvs. att allt detta stod i villkoren, som jag inte läste. Eftersom jag inte i min vildaste fantasi kunde förstå vad jag gav mig in på, när jag skulle signera kontraktet!

Utdrag ur villkoren:

  • Användare: De individer som från tid till annan har registrerat en digital brevlåda hos Kivra och därmed ingått ett särskilt användaravtal med Kivra om användningen av den digitala brevlåda som Kivra tillhandahåller. Användaren har vid aktivering av sin digitala brevlåda godkänt Kivras allmänna villkor för Användare.
  • Tjänsten innebär att Kivra, efter godkänd registrering av en Användares konto, bl.a. förmedlar elektroniska meddelanden och försändelser inklusive eventuella fakturor (”E-försändelser”) till Användarens digitala brevlåda från de företag, organisationer, myndigheter, kommuner och andra som har valt att ansluta sig till Kivra (”Avsändare”).
  • Avsändare: Den Part som har godkänt dessa Allmänna Villkor i syfte att förmedla E-försändelser via Förmedlingstjänsten.
  • För att kunna ta emot E-försändelser från myndigheter och kommuner måste Användaren även registrera sig som användare av tjänsten Mina Meddelanden. Detta görs automatiskt vid registrering hos Kivra. Genom att vara ansluten till Mina Meddelanden godkänner Användaren att ta emot E-försändelser från myndigheter och kommuner som är anslutna till eller kommer att ansluta sig till Mina Meddelanden. !!!

Med andra ord…

 

När jag loggade in för att signera ett digitalt avtal gav jag mitt ok, att alla mina dokument rörande skatt, sjukvård m.m. skulle skickas till min jobbmail!

Detta kändes inte ok, så jag ringde Kivra och ifrågasatte det hela.

Jag fick till svar att jag självklart kunde avsluta min digitala brevlåda, det var jätte enkelt…

Vilket öppnar upp en ny fråga: Är det fler än jag som anser att det inte är ok..?

Det var mycket enkelt att avsluta, så tack Kivra!

Varför ifrågasätts inte detta?

 

Är det ok enligt GDPR att en tredje part tillhandahåller en digital brevlåda där fakturor, skattedokument och diverse andra saker som kvitton m.m. kan samsas utan att man har bett om det?

Som så ofta är vi godtrogna och ifrågasätter ingenting… så det kan fortgå.

Är det ingen som reagerar på att alla våra privata dokument samlas på samma ställe..? Din deklaration, lönekvitton, dina medicin kvitton, dina brev från försäkringskassan, dina kvitton på allt du handlar… Känns det verkligen ok?

Nej jag anser inte att man ska ivra Kivra, om man inte vet vad man gett sig in på!

Så jag avstår Kivra.

 

Det var allt för idag mina vänner…

Tack för att du har läst mina insikter idag, fler följer!

 

Gunilla

den problemlösande och kreativa designern/företagaren på DesignWerket

Psst 2! Vill du veta mer om attraktionslagen kan du ladda ner ett gratis kapitel av min handbok >> HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.